Hned šestnáct českých sportovců bojovalo o co nejlepší umístění na závodech Světového poháru v Berlíně. Nejlepší výsledek zaznamenal Arnošt Petráček, který si doplaval pro bronzovou medaili. Plnily se i limity pro nadcházející mistrovství světa v Londýně.

Jeden z nejúspěšnějších českých handicapovaných plavců Arnošt Petráček navázal na povedené letošní výkony a na trati 50 metrů motýlek vybojoval cenné třetí místo. Podobného úspěchu téměř dosáhl i na 50 metrů znak, ale zde na něj zbyla neoblíbená „bramborová“ pozice. Další medaile nikdo z českých plavců nevybojoval, ale to neznamená, že se našim reprezentantům v berlínském bazénu nedařilo.

Miroslav Smrčka podal kvalitní výkon na trati 100 metrů prsa a zvládl tak splnit limit pro nadcházející mistrovství světa v Londýně, které se uskuteční v první polovině září letošního roku. Na tuto vrcholnou akci splnil kvalifikační limit i nadějný zrakově handicapovaný junior David Kratochvíl. Ten v Berlíně zazářil na trati 100 metrů znak a také se mu podařilo do Londýna kvalifikovat.

Za zmínku jistě stojí i berlínské výkony sedmnáctiletého Jonáše Kešnara, který na 200 metrů polohového závodu zaplaval sedmý nejlepší světový čas. Tento výkon by do budoucna mohl znamenat přidělení startovní kvóty pro paralympiádu v Tokiu – pokud by Kešnarův výsledek vydržel do 31. ledna 2020 nejhůře do osmého místa světového žebříčku.

Česká výprava na SP v Berlíně: Vendula Dušková, Petra Flekáčová, Agáta Koupilová, Veronika Mácová, Dominika Míčková, Adéla Míková, Petr Andrýsek, Petr Frýba, Vladimír Hlaváč, Jonáš Kešnar, David Kratochvíl, Arnošt Petráček, Jan Povýšil, Vít Sašek, Miroslav Smrčka a Tadeáš Strašík.

Text: Martin Steinbach