Koncem července se světová střelecká špička sjela do Chorvatska na závody Světového poháru. V Osijeku startovali Tomáš Pešek, Jakub Kosek a František Konečný. Stříleli také zástupci disciplíny para trap Miroslav Lidinský, Martin Tomek a Tomáš Dámek.

Na české reprezentanty čekalo nepříjemné padesátikilometrové dojíždění na střelnici, avšak s tamějšími náročnými podmínkami se poprali velmi statečně. Výprava, ve složení Tomáš Pešek, Jakub Kosek a František Konečný se vydala bojovat do Chorvatska v kategorii SH1 a v disciplínách P1, P3, P4 a P5.

Žádnému českému střelci se bohužel v individuálních disciplínách nepodařilo postoupit mezi elitní osmičku. Celkové výsledky sice nebyly špatné, nicméně úroveň závodů byla velmi vysoká, padaly také světové rekordy. Z našich střelců se nejlépe dařilo Koskovi a Peškovi v jejich nejsilnějších disciplínách P1 (Kosek 11. místo), P3 (Pešek 13. a Kosek 14. místo).  V disciplíně P5 bral Pešek 9. místo, Kosek 12. místo a Konečný 13. místo. V této kategorii byl Tomáš Pešek velice blízko postupu mezi nejlepší osmičku střelců, ale bohužel zaostal za Rusem Lebedinskiym o pouhé tři body.

V soutěži týmů bylo hned první den veselo, protože trio Kosek, Pešek a Konečný vystříleli pro české národní barvy bronz v kategorii P3. Další bronzovou medaili přidali tito borci do sbírky také v „pé pětce“.

Nyní už se čeští střelci připravují na MČR v Olomouci, které se uskuteční ve dnech 3. a 4. srpna. Dále pak proběhnou závody českého poháru. Vrchol sezóny je na programu v říjnu, kdy se u „protinožců“ v australském Sydney uskuteční mistrovství světa.

V Osijeku také kompletní světová špička brokových střelců a para trapu

Čeští reprezentanti Martin Tomek a Tomáš Dámek v kategorii PT3 (postižení horních končetin) společně s Miroslavem Lidinským v kategorii PT2 (postižení dolních končetin) nastoupili do dvoukolového závodu na 125 terčů. Konkurence byla opravdu na velmi vysoké úrovni.

„Tato unikátní možnost porovnat si výkonnost s těmi nejlepšími střelci světa byla pro nás nováčky zároveň velkou zkouškou jak po stránce techniky střelby, tak po stránce psychiky. Zejména na tak velkém závodu, který je obsazením a parametry vlastně malým mistrovstvím světa a pravděpodobně i budoucím paralympijským závodem,“ zhodnotili po závodu situaci společně čeští střelci.

V prvních dvou položkách naši reprezentanti bohužel kvůli několika nezasaženým terčům ztratili přímý kontakt s vedoucími závodníky. O to více naši střelci zabojovali v dalších položkách a skvělými výsledky se všichni probojovali ve svých kategoriích mezi elitní desítku. Martin Tomek ještě pět terčů do závěru poslední položky držel teoretickou možnost na Shoot-off o finále. Celkové 8. místo je pro něj opravdu mimořádný výkon. Cenné je také 10. místo Tomáše Dámka ve stejné kategorii. V PT2 si skvělé 9. místo vystřílel Mirek Lidinský.

„Po teprve ročním tréninku jsou výkony kluků velkým příslibem do budoucna. Jsem přesvědčen, že můžeme brzo konkurovat světové špičce, máme na to“ dodává bývalý reprezentant v olympijském trapu, medailista z mistrovství světa a současný trenér národního týmu para trapu Robin Daněk.

Zdroj a foto: ČATHS a Miroslav Lidinský