Naši reprezentanti zažili v Novém Městě nad Metují povedený týden. Na Evropském poháru v para lukostřelbě, kterého se za místy deštivého počasí zúčastnilo na 200 špičkových střelců, vybojovali šest medailí.

Jednalo se o druhou část Evropského poháru, kdy se závodníci mohli ještě prostřílet do finále konající se 17. a 18. srpna v německém Wiesbadenu. Účast byla ochuzena o reprezentanty z Turecka nebo Iráku, čehož český tým dokázal využít.

Tropy z minulého týdne vystřídalo až chladné počasí. V prvním dni kvalifikace se sportovci potýkali s deštěm, přesto Šárka Musilová v kategorii kladkový luk W1 zvítězila v kvalifikaci o bod před současnou mistryní světa Elenou Krutovou s nástřelem 614 bodů. Tereza Brandtlová nezaostávala, ač po první půlce nastřílela 302 bodů, technický problém ji nedovolil víc, a i s velkým trápením nastřílela další osobní rekord 584 bodů. Lenka Kuncová v kategorii kladkový luk Open nedokázala přejít přes 600 bodovou hranici a z výsledku 592 bodů byla velmi zklamaná.

Martin Chaloupský dokázal, že mu domácí prostředí svědčí a v kategorii olympijský luk obsadil 10. příčku, Markéta Sídková pokračovala ve stabilním výkonu a vybojovala 7. pozici. V kategorii kladkový luk Open nastupoval nováček týmu Tomáš Vrzal, jehož velmi překvapivý výkon 642 bodů ukázal, že s ním soupeři musí do budoucna počítat. Stabilitu výborné formy potvrdila v kategorii W1 česká jednička David Drahonínský, kterému spousta velmi kvalitních soupeřů nepřijelo, přesto přípravu nepodcenil a s nástřelem 658 bodů vyhrál kvalifikační utkání. Karel Davídek skončil na 6. pozici s nástřelem 617 bodů.

V eliminační části se nejvíce dařilo Šárce Musilové, která vyřadila italskou soupeřku Asiu Pellizzari a postoupila do boje o zlato. Na Drahonínského čekali dva silní ruští protivníci, kdy Alekseie Leonova porazil 138:127, zato Dana Tenise vyřadil až v napínavém závěrečném rozstřelu, který mu zajistil souboj o zlato. Karel Davídek využil svojí šanci, kdy porazil německého Uwe Hertera 121:118, na maďarského nováčka Tamáse Gáspára nestačil a prohra 140:116 ho poslala do boje o 3. místo.

Již v týmových soutěží byla vidět dravost českého týmu, kdy Sidková s Chalupským lehce porazili Thajsko a narazili na silné Rusko, kterému podlehli v set systému 6:0, čímž si zajistili boj o třetí místo. Drahonínský a Musilová si hravě poradili s týmem Velké Británie a čekal na ně souboj o zlato. V rámci sloučených týmu Musilová, Brandtlová a Kunclová se se ženským týmem v kategorii kladkový luk open neprobojovali přes silné Spojené státy americké, zbyla na ně 3. příčka.

V pátečních finálových soubojích ukázali Sidková a Chaloupský týmového ducha a tým Polska, který posílila stříbrná medailistka z letošního mistrovství světa Milena Olszewska, porazili 5:1. Zajistili si nádhernou bronzovou příčku. Musilová s Drahonínským už tolik štěstí neměli. Díky chybě na vypouštěči českého veterána nepodali výkon, jaký se očekával. Italský tým využil situace a porazil českou dvojici poměrem 134:118.

V sobotní den za občasných přeháněk vysvitlo slunce hlavně na české straně. Šárka Musilová nedala úřadující mistryni světa Eleně Krutové šanci a s nástřelem 129:122 se postarala o první zlato. Po ní nastoupil do souboje Karel Davídek proti Danu Tenisovi z Ruska. Až poslední šíp rozhodl o vítězství českého reprezentanta a o zisku jeho první bronzové medaile z individuální soutěže v kariéře. David Drahonínský a Tamás Gaspár svedli vyrovnaný souboj, přesto český veterán obhájil zlatou pozici z minulého roku.

Česká výprava se stala druhou nejúspěšnější v rámci EP se ziskem šesti medailí. Největší počet 11 cenných kovů získalo Rusko. David Drahonínský a Tereza Brandtlová se probojovali do prvního ročníku Evropského finále, které je čeká v první polovině srpna v německém Wiesbadenu.

Zdroj a foto: Lída Fikarová