V první polovině července bude Nové Město nad Metují hostit tradiční světový žebříčkový turnaj a zároveň Evropský pohár v para lukostřelbě. O cenné kovy přijede bojovat na 200 účastníků z 25 zemí. David Drahonínský obhajuje zlatou medaili.

Na východě Čech nebudou chybět významní sportovci jako italský lukostřelec Alberto Simonelli, držitel světového rekordu v kategorii kladkový luk open nebo Eric Bennett z USA, stříbrný medailista z letošního Mistrovství světa v Nizozemsku v kategorii olympijský luk. Brány turnaje se oficiálně otevřou 8. července v areálu stadionu Sportovního klubu Nové Město nad Metují, kde se po dobu pěti dnů koná kvalifikační a vyřazovací část. V sobotu 13. července budou na programu finálové souboje.

Na domácím turnaji se představí i česká výprava v čele s Davidem Drahonínským, který zde obhajuje první místo a momentálně vede celkovou soutěž Evropského poháru. O co nejlepší výsledky budou bojovat také Tereza Brandtlová, Tomáš Vrzal či Drahonínského týmový soupeř Karel Davídek, který by rád vylepšil umístění z minulého roku, kde skončil na páté příčce. Napravit výsledky z nepříliš vydařeného mistrovství světa budou chtít i Markéta Sidková, Šárka Musilová, Lenka Kuncová a Martin Chaloupský.

I když letošní ročník klepe na dveře, příprava na další rok už je v plném proudu. Ředitel turnaje a SK Nové Město nad Metují Libor Šnajdr připomíná: „Díky konání Paralympijských her v Tokiu budeme pořádat Evropský pohár společně se Světovým žebříčkovým turnajem také v červnu roku 2020. Zde se budou rozdávat jedny z posledních kvalifikačních paralympijských míst, čímž bychom chtěli překonat rekord z roku 2016, kdy se zúčastnilo 52 zemí.”

Zdroj a foto: Lída Fikarová