Čeští reprezentanti se z USA vrátili s nadějí postupu na paralympijské hry v Tokiu v roce 2020. Na turnaj ve státě Indiana dorazilo 14 mužských a 13 ženských nejlepších týmů, které dosud nebyly na paralympiádu kvalifikovány.

V americkém Fort Wayne se na přelomu července a června 2019 uskutečnilo významné světové sportovní klání nevidomých a slabozrakých sportovců, jehož se zúčastnila i česká goalballová reprezentace. Tým pod vedením zkušeného trenéra Karla Novotného ve složení Jan Bošek, Lukáš Valer, Václav Svoboda, Tomáš Jirout a Josef Sarkány přivezl domů „bramborovou“ medaili. Účast našich goalballistů v Tokiu tak závisí na výsledcích z mistrovství Evropy a mistrovství Asie.

Cesta do boje o medaile nebyla snadná. Z každé ze dvou sedmičlenných skupin do čtvrtfinále postoupily pouze první čtyři týmy. Forma našich sportovců postupně rostla. Všechny zápasy odehráli s téměř vyrovnaným výsledkem, ať už se soupeři slabšími, tak i silnějšími. Pouze Litva a Turecko nás porazily výraznějším rozdílem. Nutno však podotknout, že oba jmenované týmy se spolu nakonec utkaly o zlaté medaile. Češi v základní skupině skončili na postupovém 3. místě.

Klíčovým zápasem pro národní tým bylo čtvrtfinále, kde se našim hráčům v minulosti nedařilo vítězit. V tomto utkání se Češi střetli s Ukrajinci, kteří patřili mezi favority celého turnaje. Tady se nejspíš projevily zkušenosti z těch všech předešlých prohraných čtvrtfinálových zápasů. Hráči i při nepříznivém vývoji neztratili hlavu. Soustředěným výkonem všech hráčů, se nakonec podařilo dramatický zápas v nervy drásajícím prodloužení vyhrát. Sešly se zde bohaté zkušenosti Lukáše Valera i Jana Boška, podpořené pracovitostí na středu hrajícího Václava Svobody, který se svého nelehkého úkolu obranáře rozhodně zhostil se ctí.

V semifinále na Čechy opět čekalo Turecko, se kterým naši reprezentanti odehráli zase o něco lepší zápas. Jejich výkon však bohužel na vítězství nestačil. Prohrou s Tureckem se českému výběru uzavřela přímá cesta na Paralympiádu do Tokia. V následujícím boji o bronz naši těsně prohráli s Čínou 4:6. Česká goalballová reprezentace tak na hrách IBSA 2019 obsadila čtvrté místo.

Zdroj a foto: Karel Novotný