Ve dnech od 18. do 22. července se v na čínském Tchaj-wanu uskutečnilo mistrovství světa sluchově handicapovaných. Hájit české národní barvy vyrazila Jana Havlová, která se na turnaj kvalifikovala díky účasti na loňském mistrovství Evropy ve dvouhře žen.

Na jedinou českou reprezentantku čekaly v Tchaj-peji dva zápasy ve skupině I. Úvodní utkání proti indické hráčce Neethu Vijayakumari skončilo v neprospěch Havlové poměrem 14:21 a 19:21. Po dvouhodinové pauze vyzvala členka SK Kuklenská Brno Japonku Ayane Kabeya. Ani toto střetnutí však neskončilo pro české barvy šťastně. Havlová ve vyrovnané třísetové bitvě prohrála 1:2 (21:13, 17:21 a 17:21) a na šampionátu tak bohužel dohrála.

„Mé vystoupení na turnaji sice nedopadlo podle plánu, ale to se stává i nejlepším hráčům. Občas se sejde tolik nepříznivých proměnných, občas má soupeř prostě větší štěstí. Přesto to beru jako cennou zkušenost, která mě posune dál, když ji náležitě zužitkuji. Troufám si říct, že mě ten rok intenzivní přípravy hráčsky proměnil k lepšímu, a teď po mistrovství světa vím, na čem je třeba ještě zapracovat. A to mě obrovsky motivuje do dalšího cíle, kterým by snad mohla být účast na deaflympiádě, která se bude konat v roce 2021,“ hodnotí turnaj i své budoucí sportovní cíle Jana Havlová.

Soutěž jednotlivců v ženské kategorii ovládla  nakonec domácí hráčka Yan-Ru Shen, když ve finálovém klání porazila Katrin Neudoltovou z Rakouska 2:1 na sety.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: CBS