Tréninkové centrum ve finském Pajulahti přivítalo na šest stovek sportovců, kteří na konci měsíce června bojovali o cenné kovy v atletice, plavání, judu, goalballu, boccie, basketballu, stolním tenise a showdownu. Češi z EPYG 2019 přivezli domů tři medaile.

Do Finska vyrazili čeští reprezentanti z řad Českého svazu zrakově postižených sportovců a Českého svazu tělesně postižených sportovců. Ve Skandinávii dosáhl nejlepšího výsledku Jan Novák, který výkonem 5,01 metrů ve skoku dalekém vybojoval krásné druhé místo. Ve stejné atletické disciplíně si pro bronzovou medaili „doskákal“ Marek Kříž, jehož nejdelší změřený pokus měl hodnotu 4 metrů a 93 centimetrů.

Třetí medaili do sbírky českých cenných kovů přidala Tereza Přikrylová v showdownu, která v semifinálové části turnaje nestačila na pozdější celkovou vítězku Tiiu Innosovou. V souboji o bronz si naše hráčka poradila Rosou Riccardiovou, a i když se výhra nerodila snadno – napínavá pětisetová bitva s konečným výsledkem 3:2 pro Přikrylovou – Česká republika slavila zisk další medaile.

Paralympiády mládeže se zúčastnil také stolní tenista Daniel Palátka, který však nedokázal postoupit ze základní skupiny. V goalballu se představil i český reprezentační výběr. V turnaji o sedmi evropských týmech Češi po dvou výhrách a třech porážkách obsadil celkové páté místo, když se ze zlatého umístění radoval celek Portugalska.

Výsledky českého týmu v goalballu:
ČR – Rumunsko 2:9
Portugalsko – ČR 10:5
ČR – Německo 4:10
ČR – Maďarsko 13:7
Velká Británie – ČR 6:10

Text: Martin Steinbach
Foto: Liikuntakeskus Pajulahti