V městě konání nadcházejících letních paralympijských her se začátkem srpna uskutečnil kvalitně obsazený turnaj Japan Open 2019. Češi, kteří do bojů vyslali své čtyři stolní tenisty, nakonec slavili i několik medailových úspěchů.

Daniel Horut, Zbyněk Lambert, Kristián Jelínek a Ivan Karabec – takové bylo složení českého reprezentačního týmu, který na Dálný východ vyrazil bojovat o co nejlepší umístění na prestižní Japan Open 2019. Kvalitně obsazený turnaj hostilo Tokio a v soutěži jednotlivců se nejlépe dařilo Ivanu Karabcovi v kategorii SM10. Náš hráč si nejprve zajistil přímý postup do semifinále, když po výsledcích dvakrát 3:0 suverénně ovládl své skupinové zápasy. V play-off však bohužel nestačil na Thajce Bunpota Sillapakonga a zbyla ne něj „pouze“ bronzová medaile.

Ostatní čeští hráči – všichni v nejpočetnější kategorii SM7 – se v rámci soutěže jednotlivců neprobojovali na medailová umístění. Kristián Jelínek se Zbyňkem Lambertem nedokázali postoupit ze základních skupin a museli tak držet palce alespoň Danielu Horutovi, ne kterého po dobrých výkonech čekalo čtvrtfinále. Paralympijský šampion – Britský soupeř John William Bayley – však našemu reprezentantovi vystavil stopku a Horut tedy obsadil celkové dělené 5. až 8. místo. Vzhledem k početné startovní listině v této kategorii však jde o velký úspěch pro české národní barvy.

V týmové části Japan Open se v kategorii SM7 představili bok po boku Horut s Lambertem a po dvou prohrách 0:2 s týmy Thajka a Japonska a jednou výhrou nad Korejci skončili bez naděje na postup do třetí ve skupině. To v „desítce“ si pro celkové první místo společně dokráčeli Ivan Karabec, Kristián Jelínek a Brit Kim Daybell. Této trojici se podařilo vyhrát všechny své čtyři skupinové zápasy a v méně obsazené kategorii tak získali zasloužené zlaté medaile.

Nyní se naše čtveřice reprezentantů přesouvá na turnaj do Thajska na 2019 PTT Bangkok Open, který odstartuje 8. srpna.

Text: Martin Steinbach
Foto: ČATHS