Kateřina Klofáčová, Pavlína Maléřová, Kateřina Janošcová, Pavla Černá a Dagmar Vohryzková – takové bylo složení reprezentačního týmu na MS v bowlingu neslyšících, které probíhalo v první polovině srpna na Tchaj-wanu. Výsledkově došlo na i přepisování českých historických tabulek.

Po náročném patnáctihodinovém letu po trase Praha-Dubaj-Tchaj-wan a seznámením se s místní halou a dráhami, vstoupily naše hráčky do turnaje soutěžemi jednotlivkyň v neděli 4. srpna. „Potvrdilo se pravidlo, že trénink není to samé jako soutěž. Při tréninku to vypadalo optimálně, padalo to pěkně a až při zápase se ukázalo, jak je místní dráha ošidná,“ přibližuje úvodní herní výkony Češek vedoucí výpravy Jaromír Vohryzka.

Pořadí českých reprezentantek v soutěži jednotlivkyň:

13. místo – Kateřina Klofáčová, 1 101 bodů
32. místo – Pavlína Maléřová, 1 028 bodů
41. místo – Kateřina Janošcová, 989 bodů
50. místo – Dáša Vohryzková, 942 bodů
52. místo – Pavla Černá 926, bodů

V úterý 7. srpna došlo na soutěž dvojic, které se ustanovily následovně: Kateřina Klofáčová s Pavlínou Maléřovou, Kateřina Janošcová s Pavlou Černou a Dáša Vohryzková, kterou doplnila hráčka z jiného státu. Duo Klofáčová-Maléřová se umístilo na 13. místě se ziskem 2 107 bodů a Janošcová s Černou braly s 2 093 body šestnácté místo. Na základě výkonů z dvojic byla sestavena trojice pro další soutěž a to Klofáčová-Černá-Janošcová.

Reprezentantky MS v bowlingu neslyšících však nebojovaly pouze se svými soupeřkami, ale také s přírodními živly. Ráno v den soutěže trojic naše hráčky probudilo zemětřesení o síle 5,9 stupně Richterovy škály. Navzdory těmto komplikacím vybojovalo trio Klofáčová, Černá a Janošcová krásné osmé místo z 22 týmů.

Pro zajímavost naše ženy překonaly český rekord v trojicích, který vytvořily na ME ve Vídni – 3 135 bodů. Nový nejlepší výkon má hodnotu 3 197 bodů.

Neděla patřila závodům týmů, ve kterých se představily všechny naše hráčky. V soutěži dominovaly Rusky, přičemž o jedno postupové místo k medailovým bojům se do poslední hry rvaly i české reprezentantky. Bohužel jen těsně to Klofáčové a spol. nevyšlo, a tak jsme skončily bez cenného kovu na 5. místě.

„Velice platnou hráčkou našeho týmu byla Kateřina Klofáčová, která hrála velice dobře a burcovala ostatní k lepším výkonům. Těsně za ní byla Maléřová následována Černou. Bohužel hodně za svým výkonem zůstala Kateřina Janošcová, které se příliš nedařilo. Pátá hráčka Vohryzková zahrála svůj standart,“ hodnotí české výkony Vohryzka. Naše ženy v závodě vytvořily nový český rekord výkonem 5 213 bodů.

Závěrem byl odehrán ještě Masters turnaj pro 24 nejlepších hráček mistrovství, kam se z Češek probojovala pouze Klofáčová. Po postupu z prvního kola bohužel nestačila na domácí Wang Yu Chin, se kterou prohrála poměru 148:187 a v rámci této turnajové kategorie obsadila celkové 17. místo.

Text: Martin Steinbach
Zdroj: Jaromír Vohryzka
Foto: Terence Yaw