O víkendu ve dnech 27. a 28. července se v Rakousku na jezeře Achensee konal 2. ročník Alpen Cupu – mistrovství Tyrolska ve třídě 2.4mR. Kvalitně obsazený jachtingový závod vyhrál český reprezentant Alexander Sadílek.

Šampionát se jel ve střídavých podmínkách – v sobotu kolem poledne se odjela jedna rozjížďka ve velkém vedru a téměř bezvětří, poté sportovce závodní komise nechala čekat téměř dvě hodiny na vodě, snažila se o nějaké starty, ale ty byly vždy vzápětí zrušeny pro velkou změnu směru větru nebo jeho nedostatečnou sílu. Až k pozdnímu odpoledni blížící se bouřka vytvořila podmínky pro start rozjížďky. Ta se dokončila za silného větru ze severu a nepříjemných vln. Po dojetí poslední lodě nastal silný déšť a pravá horská alpská bouřka.

Druhý den se po delším ranním čekání odjely další čtyři rozjížďky ze šesti vypsaných. Tu první závodníci absolvovali ještě za slušných podmínek, další tři za silného lijáku, který trval až do pozdní noci a způsobil i problémy s přívalovými záplavami v okolí. Poslední tři rozjížďky se jely za poměrně tvrdých podmínek, které způsobily některým závodníkům velké problémy a závod ani nezvládli dokončit.

Alpen Cupu se zúčastnilo 16 závodníků z Rakouska, Německa a Česka. Výsledky byly podobné jako na mistrovství Rakouska – závod vyhrál Čech Alexander Sadílek, na druhém místě skončil Ingo Hesse a na třetím místě Sebastian Meierdiercks.

Zdroj a foto: ČATHS a Alexander Sadílek