Dvakrát stříbro, dvakrát bronz – taková je bilance české cyklistické výpravy ze závodů v kanadském v Baie-Comeau, které probíhaly ve dnech od 8. do 11. srpna. Antošová dokonce ovládla celkové hodnocení letošního Světového poháru v časovce v kategorii H3.

První den závodů v silniční cyklistice v Baie-Comeau patřil časovkám a našim jezdcům se i v nepříliš přívětivém čtrnáctistupňovém počasí dařilo – Kateřina Antošová skončila v kategorii H3 druhá, což jí dopomohlo k vítězství v celkovém hodnocení letošního Světového poháru. Nestačila pouze na Italku Francescu Porcellato, úřadující mistryni světa. Patrik Jahoda dojel na solidním čtvrtém místě.

„Před závodem jsem se cítil dobře a na trati, která mi úplně nesedí, jsem byl relativně sebevědomý, a to i přes to, že se tu sešla skoro kompletní světová špička. První polovina závodu se mi jela velmi dobře. Na mírných kopcích jsem jel až překvapivě dobře. Bohužel v polovině trati je kopec extrémně prudký, což není můj šálek kávy. Nevyjel jsem ho úplně špatně, ale rozhodně to mohlo být lepší. Zbytek trati už byl rovinatý a nedalo se tam získat moc času. Bohužel to dnes stačilo pouze na čtvrté místo,“ hodnotí svůj čtvrteční výkon Jahoda.

Druhý den Světového se opět nesl ve znamení časovek. Z pohledu České republiky byla nejzajímavější kategorie MC2, kde nás zastupovali dva závodníci – Ivo Koblasa a Michal Stark. Prvně jmenovaný zajel velmi dobré úvodní kolo, kde se soupeři dokázal držet krok držel krok, a nakonec z toho bylo slušné sedmé místo. Michal Stark se umístil na konečném 13. místě. „Od začátku závodu jsem se nemohl dostat do tempa a celý výkon byl příliš upracovaný. Nebyl to můj den,“ shrnul Stark své páteční vystoupení.

V sobotu byly na programu dne silniční závody a opět to cinkalo. V osm hodin místního času vystartovala Kateřina Antošová. Po vydařené časovce měla před sebou dvojnásobně delší závod a největší soupeřky jí byly, stejně jako v časovce Francesca Porcellato z Itálie a Annika Zeyen z Německa. „Závod byl rychlý, průměrný čas na okruh byl dokonce rychlejší než při časovce. Jsem ráda, že jsem vybojovala třetí místo s minimální ztrátou několika decimetrů na druhou Anniku. Je to pro mě motivace doladit formu na mistrovství světa v Emmenu,“ hodnotí svůj medailový výkon Antošová.

Po naší reprezentantce zahájil svůj závod také Patrik Jahoda v kategorii H1. Po „bramborové“ časovce měl velkou motivaci na zisk cenného kovu, což se mu také podařilo. V silničním závodě vybojoval bronzovou medaili. Bravo!

Poslední den šampionátu byla pro české národní barvy nejzajímavější kategorie mužů C2, ve které závodil jeden ze spolufavoritů Ivo Koblasa. Náš jezdec se už od úvodních metrů držel čela pelotonu, úspěšně zvládl rychlý sjezd a také prudký výjezd, který byl s přibývajícími koly stále náročnější. Když do cílové rovinky přijela po spolu vedoucí čtyřčlenná skupinka, bylo zřejmé, že se rozhodne až v závěrečném spurtu. Necelých 200 metrů před cílem zaútočil Koblasa, kterého se v těsném závěsu zachytil francouzský soupeř. Ten nakonec na posledních metrech českého reprezentanta těsně předjel. Na Koblasu zbylo „pouze“ druhé místo. Michal Stark dojel ve stejné kategorii na 13. místě.

Medailový přehled ze SP Baie-Comeau v silniční cyklistice:

4 medaile (2x stříbro a 2x bronz):
Kateřina Antošová – 1x stříbro (časovka), 1x bronz (silniční závod)
Ivo Koblasa (MC2) – 1x stříbro (silniční závod)
Patrik Jahoda (MH1) – 1x bronz (silniční závod)

Zdroj a foto: ČATHS